Coğrafi İşaret
Coğrafi İşaret Başvurusu
Belirli bir coğrafi alandan kaynaklanan nedenlerle şekillenmiş nitelikleri ile ayırtedicilik kazanmış ürünlerin, devamlılığı ve kalitesini garanti etmeye yarayan bir tescil türüdür. 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununa göre sadece kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşların başvuru hakkı bulunmaktadır. Ancak Coğrafi İşaret tesciline sahip olan ürünlerin üreticileri, tescil edilen tarifname şartlarına uymaları kaydıyla işareti kullanabilmektedirler. Normpatent Ege'den Doğu Anadolu'ya, Trakya'dan İç Anadolu'ya kadar Türkiye'nin 7 bölgesinde yürüttüğü farklı coğrafi işaret başvuruları ile ülkemiz değerlerinden olan ürünlerin coğrafi işaret tescillerinin alınmasında birebir rol oynamıştır.
Coğrafi İşaret Başvuru hazırlıkları neleri kapsar?
Bir coğrafi işaret başvurusunun tamamlanabilmesi için, ürünün tarihçesinin, karakteristik özelliklerinin, ilgili coğrafi alanının ürünün karakteristik özellikleri ile arasındaki nesnel bağın araştırılması gerekmektedir. Bu amaçla gerekli olduğu durumlarda laboratuvar analizleri, bilimsel raporların hazırlanması gerekebilmektedir.
Normpatent başvuru hazırlıklarının hangi aşamalarında destek vermektedir.?
Normpatent coğrafi işaret başvurularının tüm aşamalarında hizmet vermektedir.
Tescilli Coğrafi İşaretlerin denetlenmesi zorunlu mudur?
6769 Sınai Mülkiyet Kanunu çerçevesinde tescil edilen coğrafi işaretleri kullananların, başvuru aşamasında belirlenen denetim kurulu/organı tarafından denetlenmesi zorunludur. Normpatent denetimlerin yapılması ve raporlanması hususlarında da bağımsız denetim kuruluşu çözüm ortakları ile destek verebilmektedir.